Середа, 17.04.2024, 01:19
Вітаю Вас Гість | RSS

Beautiful sodium.

Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

Дієтичні салати
Сьогодні дуже багато людей страждають від надмірної ваги, і позбутися його теж хотіли б дуже багато. Прагнення до стрункості - це прекрасно, тільки от як це зробити? І звичайно, більше за все думають про це жінки, і саме вони мучать себе такими процедурами, які чоловікові навіть не прийдуть в голову. 

Наприклад, деякі можуть з ранку до вечора пити один тільки зелений чай, або є одні лимони, або пити томатний сік - причому по кілька днів поспіль. А є й такі розумниці, які взагалі голодують - абсолютно нічого не їдять і не п'ють, начитавшись популярних видань або наслухавшись порад подруг. 

Ще один винахід для мук прекрасної половини людства - монодієти. Не можна їсти найулюбленіші і смачні продукти: солодощі, копченості, смажені і пряні страви, зате треба цілими днями є один і той же продукт - або навіть цілими тижнями. Напевно, залишилося мало жінок, які хотіли б мати струнку фігуру, і при цьому не пробували монодієти. 


А ще багато хто з нас дуже люблять повторювати завчену фразу: краса вимагає жертв. Ніяких жертв краса не вимагає: вона вимагає тільки одного - любові до себе, а значить, і відповідного звернення зі своєю красою і привабливістю. 

Годувати себе, в тому числі і свою шкіру, і волосся, і все своє чудесне тіло коштує не тим, до чого нас привчили виробники фаст-фуду і напівфабрикатів, а найкращим і корисним, що дає нам матінка природа. А багатства природи воістину невичерпні, і, якби ми харчувалися тільки тим, що вона нам пропонує, то буквально всі були б чарівними красунями - як у казках. 

Так що саме час відмовитися від жертв, і спробувати трохи попрацювати мізками. 

Що відбувається, коли людина після тривалої низькокалорійної дієти, монодієти, або навіть голодування повертається до звичного раціону харчування? 

Наш організм за цей час звик, що йому «дають» дуже мало калорій, обмежують поживні речовини, і вирішив пристосуватися - забарився обмін речовин, і став витрачати запаси дуже економно. Коли ми знову включаємо в свій раціон звичні продукти, хай і в меншій кількості, і навіть менш калорійні, організм починає швидко робити запаси, щоб не залишитися «ні з чим» - а раптом дієта знову повернеться? Приблизно так все і відбувається, а наші клітини все відмінно запам'ятовують, і ведуть себе так, як їм належить: в результаті повертаються жирові відкладення. 

Дієтичні салати 
Уникнути цього цілком можна, якщо прислухатися до думки фахівців (а не подруг або сусідок), і включити в меню дієтичні салати, причому назавжди, а не тимчасово. Сьогодні рецептів різних салатів так багато, що вивчити хоча б частину з них не під силу навіть досвідченому кулінару, не кажучи вже про сучасні господиня, зайнятих не лише вдома, а й на роботі. Чим же відрізняються дієтичні салати від інших? 

До складу дієтичних салатів повинні обов'язково входити овочі та фрукти, причому вони повинні становити основну частину страви. В овочевих салатах багато клітковини, вітамінів і мінеральних речовин, а калорій мало - тому вони не тільки сприяють схудненню, але і корисні для здоров'я. 

Користь дієтичних салатів 
Дієтичні салати здатні прикрасити будь-який святковий стіл, а якщо вживати їх щодня, то шлунок завжди буде в порядку, в крові буде достатньо поживних речовин і вітамінів, які так нам необхідні, особливо в сучасній прискореної життя, що вимагає все більше енергії і сил. 

Дієтичні салати не тільки приводять в порядок обмін речовин і фігуру, але і підтримують нашу красу: салати з капусти і квасолі зміцнюють груди, салати з корінням і зеленню позитивно впливають на шкіру, а овочеві салати з м'ясом і рибою попереджають розвиток депресії. 

Серед дієтичних салатів можна вибрати ті, які допоможуть привести в норму здоров'я, і ​​до того ж будуть дуже смачними, так що не доведеться змушувати себе їх є і жертвувати своїми кулінарними уподобаннями. 

Склад і особливості дієтичних салатів 
Відразу скажемо, що дієтичні салати - це не ті, в які додають майонез або сіль. Принаймні, солі в таких салатах має бути мінімальна кількість, а замість неї можна додавати легкі прянощі - ті, які не збуджують апетит. Це може бути цедра апельсина або лимона, кориця, імбир, коріандр та інші, що додають блюдам пікантність і аромат, і доповнюють смак овочів і фруктів. Замість майонезу в салати треба класти сметану, і краще нежирну; оцет у них теж ні до чого - замість нього додають сік лимона або кислого яблука. Їстівні трави й горіхи теж додаються в дієтичні салати: в горіхах багато білка і рослинних жирів, так що харчування організму цілком вистачить. Якщо потрібно позбавитися не від 3-5 кг зайвої ваги, а потрібно скинути набагато більше, то краще не додавати в салати картоплю. Пророщена пшениця і будь салатна зелень, а також спеціальні вітамінні соуси збагачують дієтичні салати. 

Зелень для салатів можна виростити вдома, навіть взимку - на підвіконні. Потрібно насипати трохи землі - шаром приблизно 3-4 см, - в невеликий лоток, зроблений або з дерева, або з пластикових або картонних коробок. Землю треба змішати з торфом 1:1, посіяти насіння і поливати їх, щоб грунт був вологим, але не занадто сирий. У такому лотку, якщо проявити трохи терпіння, можна виростити до 3-х кг свіжої зелені. 

Рецепти дієтичних салатів 
Дієтичний салат з овочів з авокадо
Салат з овочів з авокадо називають «Екзотичним», хоча нічого особливо екзотичного в ньому немає. 
Треба взяти 2 помідори, огірок, пучок редиски і стільки ж салату, плід авокадо, спеції і зелень. Овочі ретельно вимити, нарізати кубиками, додати спеції і оливкове масло, перемішати і посипати зеленню. Такий салат добре насичує, так як авокадо з енергетичної цінності не поступається м'ясу і яйцям, проте його жир складається з ненасичених жирних кислот, які сприяють зниженню рівня «шкідливого» холестерину. 
До речі, покупка авокадо - не така вже й проста справа. Вибираючи плід, зверніть увагу на його шкірку: вона не повинна мати ніяких пошкоджень, тріщин або цяток - вони означають, що авокадо перезрілий. Занадто твердий плід, навпаки, недозрілий, але в цьому випадку його все ж можна купити: він дозріє будинку, за 2-3 дні. 

Рецепт дієтичного салату «Весна» 
Салат «Весна» дуже яскравий і красивий: 
3-4 великих болгарських солодких перцю, 2 помідори, огірок, свіжа зелень та спеції за смаком. Нарізані кубиками овочі приправляємо спеціями, поливаємо олією і посипаємо дрібно нарізаною зеленню. 
Дієтичний салат «Пікантний» 
«Пікантний» салат включає горіхи і трохи часнику. 
На великій тертці натирають 1-2 великих відварних буряків, змішують з промитим і нарізаним смужками чорносливом, додають подрібнені волоські горіхи і сіль за смаком - при бажанні. Часника додаємо небагато - 1-2 зубчики, дрібно нарізаних або видавлених через Давилка. Заправляємо салат сметаною. Цей салат дуже корисний при схильності до запорів - він відмінно очищає кишечник. 

«Грецький» дієтичний салат 
У «Грецькому» салаті присутній бринза, зате сметаною він не заправляється, - хоча можна використовувати і вершки. Кілька свіжих помідорів і огірків, болгарський перець і бринзу нарізають кубиками, а цибулю - півкільцями. Потім додають спеції за смаком і поливають салат оливковою олією (вершками). 

Дієтичний «огірковий» салат 
«Огірковий» салат: 
вимиті і нарізані скибочками свіжі огірки змішують з дрібно нарізаною зеленню кінзи і кропу, солять за смаком і поливають рослинним маслом. 

Дієтичний салат «Грація» 
У салат «Грація», крім овочів, додаються яблука - 2-3 кисло-солодких. Яблука нарізають кубиками, червоний солодкий перець - півкільцями, зелений солодкий перець і 2 корені селери - соломкою; все перемішують, солять, додають чорний перець і заправляють салат сметаною. 

Дієтичні салати: рецепти з яблуками 
З яблуками взагалі можна приготувати багато смачних дієтичних салатів - наприклад, з вівсяними пластівцями. 
Пластівці (1 ст.л.) попередньо замочують на 12 годин, заливши їх молоком (3 ст.л.). При приготуванні салату до них додають подрібнені горіхи (1 ст.л.), натерті на крупній тертці яблука (2 шт.) І сік половини лимона. Можна додати трохи меду і корицю до смаку. 
Можна додавати в такий салат вершки, нежирну сметану, навіть кефір; замість вівсяних пластівців можна використовувати інші (житні, пшеничні), і заправляти яким кислим соком ягід або фруктів. 
Дуже смачний і корисний салат з яблук і моркви з додаванням апельсина: 
його можна готувати на полуденок, або на вечерю, і подавати перед основною стравою. Яблука і моркву ретельно вимити, моркву очистити; все добре висушити і натерти на крупній тертці. Великий апельсин нарізати кубиками, а цедру натерти на дрібній тертці. Все перемішати, додавши за смаком мед, і полити вершками середньої жирності. 

Дієтичний фруктовий салат на сніданок: рецепт 
На сніданок можна приготувати фруктовий салат з сиром - він буде постачати організм енергією до самого обіду. 
Кілька морквин, 200 г сиру і 2 яблука натирають на тертці, додають нарізану смужками чорнослив і нарізані кубиками банани. Для заправки змішують мед (1 ст.л.) зі сметаною (100 г) і лимонним соком (1-2 ч.л.). Все перемішують, заливають заправкою і прикрашають свіжими листочками м'яти (можна посипати сушеними). 
Варіанти дієтичних салатів воістину нескінченні: треба тільки стежити, щоб всі їх компоненти добре поєднувалися один з одним, і вас ніколи не буде мучити голод, а фігура при цьому залишиться стрункою і красивою. Крім оливкової олії, можна використовувати для заправки салатів будь-які рослинні масла, а сметану і вершки краще вибирати низької і середньої жирності.
Категорія: Мої статті | Додав: Alinka (31.03.2013)
Переглядів: 476 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Музика
Пошук