Правильно харчуючись, підтримуючи здорову вагу свого тіла і займаючись фізичними вправами, Ви можете знизити загальний ризик розвитку раку. У той час як неправильне харчування може призвести до загрози появи ракових пухлин у різних частинах тіла, а зайва вага і ожиріння взагалі суттєво підвищують ризик захворювання. І якщо Ви раніше не стежили за своїм харчуванням, то ніколи не пізно почати їсти з користю для здоров'я!
Рецепт 1
Блюдо на 6 персон
Інгредієнти:
6 склянок різних типів зелених трав
1 середня цибулина фенхеля, очищена й тонко порізана
2 середні груші, витягти серцевину (з кісточками), розділити на 4 частині й тонко нарізати
2 ст. ложки сиру Пармезан (подрібнити на тертку)
3 склянки підсмажених здрібнених волоських горіхів
3 ст. ложки нефільтрованого маслинового масла
2 ст. ложки бальзамічного оцту
Додати чорного перцю за смаком
Спосіб приготування:
Розділіть зелень на 6 порцій (тарілок). Розмістіть шматочки груші поверх зелені. Притрусіть все це сиром і здрібненими горіхами, потім злегка полийте маслом і оцтом (побризкати). Додайте чорний перець за смаком, і подавайте негайно до столу.
Аналіз поживних речовин:
(1 порції)
Калорійність | 157 | Холестерин | 1 мг |
Протеїн | 3 г | Натрій | 50 мг |
Вуглеводи | 14 г | Рослинні волокна | 4 г |
Загальна кількість жирів | 10 г | Калій | 391 мг |
Насичені жири | 1 г | Кальцій | 66 мг |
Мононенасичені жири | 6 г |
Рецепт 2
Блюдо на 6 персон
Інгредієнти:
1/3 склянки висушеної, здрібненої вишні
3 ст. ложки здрібненого мигдалю
1 ст. ложка паростків пшениці
1 ст. ложка коричневого цукру (дозований в упаковці)
1/2 ст. ложки кориці
1/8 ст. ложки мускатного горіха
6 невеличких солодких жовтих яблук (грушівки)
1/2 склянки яблучного соку
1/4 склянки води
2 ст. ложки темного меду
2 ст. ложки масла волоського горіха або рапсового масла
Спосіб приготування:
Попередньо розігрійте духовку до 175 *С.
Спосіб приготування:
В одній невеликій чашці ретельно перемішайте вишню, мигдальний горіх, паростки пшениці, коричневий цукор, корицю й мускатний горіх. Відставте її.
Яблука можна не чистити, за бажанням. Але краще почистити їх особливим декоративним способом за допомогою спеціального овочевого ножа. Шкірку потрібно зчищати колоподібними рухами, чергуючи смуги шкірки й м'якоті. Видалите серцевину яблука (з боку хвостика), залишаючи близько 2 см від дна яблука.
Розділіть отриману суміш вишень і горіхів на 6 яблук, акуратно розподіліть суміш, злегка придавлюючи її усередині яблука. Розмістіть яблука вертикально на сковорідку або лист для випікання. Яблучний сік і воду вилийте в сковорідку (або лист). Збризніть яблука медом і маслом, і щільно накрийте яблука фольгою для випікання. Випікайте яблука поки вони не стануть м'якими (при натисненні ножем). Загальний час готування біля 50-60 хвилин.
Потім перенесіть яблука на тарілки, полийте їх соком, що вийшов в сковороді, і подавайте їх теплими або кімнатної температури.
Аналіз поживних речовин:
(1 порція - 1 яблуко)
Калорійність | 179 | Мононенасичені жири | 2 г |
Протеїн | 2 г | Холестерин | 0 мг |
Вуглеводи | 37 г | Натрій | 5 мг |
Загальна кількість жирів | 4 г | Рослинні волокна | 5 г |
Насичені жири | 0 г |
Рецепт 3
М'ясний (або курячий) суп з овочами:
Інгредієнти:
2 ст. ложки маслинового масла екстра класу (нефільтрованого)
1 більша цибулина
4 зубки часнику подрібнити
2 гілочки селери подрібнити
1 більшу моркву подрібнити
150 г зелених бобів, порізаних (близько 1,5 склянки)
1 чайна ложка сухого орегано
1 чайна ложка сухого василька
Кошерна сіль і мелений чорний перець
36 г консервованих несолоних помідорів
32 г томатної пасти
6 склянок курячого бульйону
33 г консервованої квасолі, промитої
1 склянка макаронів
1/3 склянки дрібно натертого сиру Пармезан
2 ст. ложки свіжого дрібно порубаного базиліка
Спосіб приготування:
Розігрійте маслинове масло у великій ємкості на середньому вогні. Додайте лук і обсмажте його до золотавого, напівпрозорого стану. Додайте часник і обсмажуйте його протягом 30 секунд. Потім додайте селеру й моркву й готовте, поки вони не стануть м'якими (близько 5 хвилин). Додайте в суміш, що вийшла, зелені боби, орегано й базилік, 3 чайні ложки солі, а також чорний мелений перець за смаком (готувати ще 3 хвилини).
Після додайте помідори й томатну пасту, а також курячий бульйон у попередньо оброблену суміш. Уменшіть вогонь і продовжуйте варити до кипіння на повільному вогні. Після цього додайте квасолю й макарони й залишіть все це варитися поки макарони й овочі не стануть м'якими (близько 10 хвилин). Приправте сіллю. Розлийте суп по чашках, посипте пармезаном і здрібненим базиліком.
Аналіз поживних речовин:
(1 порція - 2 склянки):
Калорійність | 260 | ||
Протеїн | 15 г | Холестерин | 5 мг |
Вуглеводи | 37 г | Натрій | 560 мг |
Загальна кількість жирів | 8 г | Рослинні волокна | 10 г |
Насичені жири | 2 г |
Рецепт 4
Інгредієнти:
500-550 г лосося (без шкірки) порізати на 4 шматки
2 ст. ложки гірчиці в зернах
2 ст. ложки 100% кленового сиропу
1 зубок часнику (подрібнити)
Сік 3 лимонів
Спосіб готування:
Розігрійте духовку до 200 *С. Викладіть шматки лосося на лист для запікання, попередньо накривши його пергаментним папером. Посипте сіллю й перцем, запікайте протягом 10 хвилин.
У невеликій ємності перемішайте гірчицю, кленовий сироп, часник і лимонний сік. Через 10 хвилин достаньте рибу й змажте її сумішшю, що вийшла, і знову поставте її в духовку. Риба буде готова приблизно через 5 хвилин.
Аналіз поживних речовин:
(1 порція):
Калорійність | 240 | ||
Протеїн | 25 г | Холестерин | 50 мг |
Вуглеводи | 14 г | Натрій | 125 мг |
Загальна кількість жирів | 9 г | ||
Насичені жири | 1,5 г |